dogodki

Prihajajoči dogodki

Tradicionalni dogodki

Glasbeni večeri Tabor

Glasbeni večeri Tabor, ki jih organizirajo Društvo Zapisi, Zveza kulturnih društev Nova Gorica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti OI Nova Gorica in Društvo Tabor nad Dornberkom, so posebna prireditev, ki se odvija v vasici Tabor nad Dornberkom v Vipavski dolini. Ta dogodek predstavlja priložnost za uživanje v izjemnih nastopih vrhunskih zborov, ki nastopajo na več lokacijah hkrati. Poleg tega obiskovalcem ponuja tudi druge dogodke, kot so pravljični programi za otroke, književna branja, razstave, predvajanje filmov ter skupno petje. Kulturne dogodke oplemeniti pokušnja vrhunskih vin lokalnih vinarjev. Glasbeni večeri Tabor so tako edinstvena priložnost, da se občinstvo poveže z bogato kulturno dediščino tega območja in uživa v izjemnih umetniških doživetjih.

slike: http://tabor-dornberk.si/glasbeni/

Festival vloženih oljk

V vinski kleti Vina Dornberg organiziramo Festival vloženih oljk, katerega program je namenjen ocenjevanju vloženih oljk, degustaciji, izobraževanju oljkarjev pa tudi spodbujanju regijskih in zamejskih oljkarjev, da se predstavijo. Festival je v svojem temelju namenjen oljkarstvu, ob tem pa je pomemben tudi s turističnega, vinarskega vidika, saj pritegne večje število ljudi, da obiščejo tudi vinske kleti in turistične kmetije. Poleg raznolikosti gastronomskega, vinarskega in izobraževalnega vidika, pa festival vključuje tudi nekaj umetniškega programa – predvsem zborovsko petje, ki za okoliške kraje predstavlja kulturno dediščino, s tem pa se jo ohranja in promovira obenem. Na festival so vabljeni tudi zamejski oljkarji, torej se predstavlja ponudba z obeh strani meja.

Prireditev je z lanskim letom postala najštevilčnejša prireditev te vrste v Sloveniji s predstavljenimi in ocenjenjenimi več kot 30 vzorci.

Martinovanje in blagoslov vina

Vsakoletno martinovanje v Dornberku organizira Mestna občina Nova Gorica in Konzorcij vinarjev Vipavske doline. Tu se kultura pitja vina prepleta s kulinariko. Kmetije odprejo svoja vrata in obiskovalcem predstavijo vipavsko gostoljubje ter odlična vina. Martinovanje vključuje pohod od hrama do hrama štirih vinarjev, obogaten z degustacijo vina, domačo hrano in kulturnim programom. Kulturni dogodek združuje domačine in goste, ki si želijo doživeti lokalne kmetije, okusiti vrhunska vina ter uživati v kulturnih nastopih. Društvo Zapisi s Konzorcijem vinarjev Vipavske doline pa obuja tudi blagoslov vina na praznik sv. Janeza 27. decembra, kjer blagoslov vina obogati tudi kulturni sakralni program.

Vinski vlak

Posebna dogodivščina je okuse in zvoke naših krajev doživeti na vlaku. Vinski vlak, pripravljen in okrašen samo za izbrano skupino, popelje udeležence po Vipavski dolini od Nove Gorice do Ajdovščine. Okušanje se prične že na vlaku s predstavitvijo vin izbranega vinarja (penine, sladka in suha vina …). Vključen je sprehod po mestnem jedru Ajdovščine, kateremu sledi vožnja do Dornberka. Tu se obiskovalci sprehodijo do lokalne kmetije, kjer se spoznajo z vini več vinarjev in lokalno hrano. Čudovito druženje popestri tudi glasba, ki popestri okušanje in druženje.

Več informacij – www.vinskivlak.si