OKUŠAJMO

Vinogradniška tradicija družine Saksida sega daleč v preteklost. Z vinarstvom se je že sredi 19. stoletja ukvarjal Franc Saksida. Tradicijo je nadaljeval njegov sin Jožef Saksida, ki je uspešno tržil svoja vina. Ljubezen do vina je podedoval  tudi njegov sin Jožko Saksida, ki je z letom 1985 začel s temeljito obnovo vinogradov s poudarkom na avtohtonih sortah. Moderniziral je vinsko klet in začel s stekleničenjem in trženjem lastne blagovne znamke. Danes očetu stoji ob strani hči Ingrid z družino in skupaj nadaljujejo družinsko tradicijo. S premišljenimi koraki od vinograda do steklenice sledita zastavljenemu cilju.

Kmetija se nahaja v vasi Zalošče v osrčju Vipavske doline. Odlične lege in urejeni vinogradi so bogastvo in temelj za pridelavo dobrih vin. Raztezajo se na pobočjih nad reko Vipavo. Ob odličnih vinih lahko na domačiji uživate ob tipičnih vipavskih jedeh. Urejen imajo tudi prostor za kampiranje in avtodome.

Zgodovina domačije sega v leto 1801, ko je bila poznana pod imenom Solarjeva kmetija (ime izhaja iz takratne poglavitne dejavnosti – trgovanje s soljo). Stoletje in pol kasneje – leta 1956 – se je zgodilo nekaj izjemnih dogodkov, ki so zaznamovali prihodnost domačije – kmetija je prejela svojo prvo priznanje za vino klarnco. Kmetija je začela opuščati ostale dejavnosti in se preusmerjati v intenzivno vinogradništvo in vinarstvo.

V prijetnem ambientu Turistične kmetije Lisjak vam postrežejo s tipičnimi vipavskimi jedmi, ki jih dopolnjujejo odlična vina iz lastne kleti. Poslužujejo se načela „Domače, malo drugače!“

Kmetija Slavček

Obstoj Slavčeve kmetije sega v leto 1769. Družinski priimek pa je od nekdaj Vodopivec. Ime domačije pri Slavčevih se je verjetno uveljavilo zaradi petja ptic slavček v okolici. Slavčeva kmetija je primer tradicije kmetijstva raznovrstnih panog (vinogradništvo, sadjarstvo, poljedelstvo, živinoreja, gozdarstvo). Vedno je bila glavna panoga vinogradništvo in vinarstvo.

Prejeta priznanja potrjujejo dolgoletna prizadevanja za kakovost. Danes oče Franc in žena Alenka Vodopivec skupaj s sinovi Andrejem in Tomažem skrbijo za kmetijo.

Izletniška kmetija se nahaja v vasi Tabor nad Dornberkom, na hribu, kar omogoča prekrasen razgled. Mlada družina skozi rodove nadaljuje delo svojih prednikov. Priimek Čotar so prevzeli, ko se je stari oče Danijel priženil k hiši, kjer so se pisali Kralj. Od tu izhaja tudi njihovo ime Kraljič.

Ponujajo domače jedi, ki stremijo k sodobnosti. Sprejemajo skupine s predhodno najavo. Na njihovi spletni strani si lahko ogledate ponudbo in se dogovorite za želeni menu. Kmetija Kraljič nudi tudi nastanitve – sodobno opremljene sobe. V vsako nočitev je vključen tudi samopostrežni zajtrk, ki zajema domače dobrote.

Vinarstvo Baša

Korenine domačije Baša segajo v leto 1875. Prvotno skromna posest je z vsako generacijo rasla. Zdajšnji gospodar je vajeti nad kmetijo prevzel že pri rosnih 17-tih letih. Vinogradniška in vinarska dejavnost temelji na prepletanju sodobnih znanj in najnovejše tehnologije, obenem pa ostajajo števili procesi v osnovi enaki kot nekoč.

Pridelana vina so kakovostna in vrhunska, na kar je družina Baša še posebej ponosna. Najstarejše vino v vinski kleti je rumeni muškat desert letnik 2006. 

Začetki Kmetije Barkola segajo v leto 1898, ko je Ivan Kavčič – Zanut, doma iz Tabra nad Dornberkom, na tem mestu kupil hišo in vinograd v neposredni bližini. Svoje vino je prodajal v gostilni, ki sta jo skupaj z ženo upravljala do prve svetovne vojne. Takrat je domačija dobila ime „Barkola“. Inovativnost in predanost delu v vinogradu vsake generacije družine Kavčič so skozi desetletja doprinašali k razvoju posestva.

Leta 1990 kmetijo prevzame 24-letni Davorin in ustvari lastno blagovno znamko Barkola, s katero za chardonnay (letnik 1999) leta 2000 prejme naslov Prvak Slovenije na mednarodnem ocenjenanju Vino Ljubljana.

Kmetija Tratnik

Zgodovina Kmetije Tratnik sega daleč nazaj v leto 1700. Tesna povezanost z naravo, grozdjem in vinom ima večstoletno tradicijo, ki se je prenašala iz roda v rod. Znanja prednikov pa so se skozi čas dopolnjevala. Poleg novih spoznanj in izkušenj so najvažnejše spremembe prišle ravno z uporabo najmodernejših tehnologij pri pridelavi vin. O tem priča tudi nagrada cesarja Franca Jožefa I. za napredno vinogradništvo, ki jo je družina prejela. Pomemben mejnik predstavlja tudi prehod na pnevmatsko stiskanje, ki zahteva uporabo sofisticirane opreme. Nekateri procesi pa so že popolnoma mehanizirani, tako je danes v primerjavi z nekoč ročnega dela bistveno manj.

Pridelana vina so kakovostna in vrhunska, na kar je družina Baša še posebej ponosna. Najstarejše vino v vinski kleti je rumeni muškat desert letnik 2006. 

Začetki Kmetije Lah segajo že v 19. stoletje, ko je praded zasadil doma cepljene trte v svojem vinogradu Roženplac v Dornberku. Že od takrat naprej se veselje do dela v vinogradu in pridelavi najboljših vin prenaša skozi generacije. Kmetija Lah obsega več kot 10 ha vinogradov in sadovnjakov breskev, ki se raztezajo na sončnih legah v Dornberku in okolici. Naše najboljše lege so vinograd Špegle, Paradiž, Komuni, Karlovec in Šekavec.

Poleg odličnih vin v poletnem času ponujajo širok izbor domačih breskev. S celotno površino so bili vključeni v integrirano pridelavo, sedaj pa so v KOPOP programu, ki podpira kmetijstvo v njegovi okoljski funkciji, ohranjanju biotske raznovrstnosti in krajine, ustrezno gospodarjenje z vodami in upravljanje s tlemi, ter blaženje in prilagajanje kmetovanja podnebnim spremembam.

Zaloščan - Vina de Adami

S kmetijstvom se je pred letom 1926 ukvarjal Anton Slejko, ki je kmetijo tega leta predal 13-letnemu sinu Venceslavu. Trženje vin je nato nadgrajeval sin Anton, ki je z letom 1970 začel s temeljito obnovo vinogradov s poudarkom na avtohtonih sortah. Moderniziral je vinsko klet in začel s stekleničenjem in trženjem lastne blagovne znamke. Leta 1989 je ustanovil prvo zasebno vinogradniško zadrugo v tedanji Jugoslaviji ter leta 1990 vina začel tržiti pod blagovno znamko De Adami.

Danes očetu stoji ob strani sin Borut, ki kot četrta generacija z družino nadaljuje družinsko tradicijo. S premišljenimi koraki od vinograda do steklenice sledi zastavljenemu cilju – s spoštovanjem do narave dosegati visoko kvaliteto.

Njihova vinogradniška tradicija je dolga več kot 500 let. Po rodovniških knjigah in drugih zapisih jo je mogoče slediti vse do leta 1400. Iz tistega leta izvira najstarejši znani zapis našega priimka v kraju Dornberk, zapis o plačilu fevda za vinograd, ki ga imamo še danes v lasti. Vinarsko znanje se je v njej prenašalo iz roda v rod in hkrati šlo v korak s časom. Vino dozori na trsu, a prava čarovnija vina Berce se zgodi v kleti. Vina namreč ne proizvedejo, temveč ga vzgojijo. Z znanjem in nego podarjenih darov narave ustvarijo napoj, ki navduši čute in prebuja čustva.

V svoji ponudbi imajo pestro izbiro vrhunskih vin, pa tudi vinski kis, žganja in marmelade. Njihove izdelke lahko najdete tudi v spletni trgovini na spodaj objavljeni povezavi.

Rikotava kmetija

Kmetija se začenja s prednikom Ulrihom Vodopivcem iz rodu Nančnih, ki so ga pod italijanskimi oblastmi preimenovali v Enriko in klicali z vzdevkom Riko. Od tedaj se hiši reče pri Rikotavih. Danes kmetijo vodi najmlajši izmed njegovih otrok, Gregor, ki si je tu ustvaril družino.

Imajo dobrih sedem hektarjev vinogradov ali brégov, kot rečemo po domače. Trudijo se, da vinograde obdelujemo čimbolj sonaravno. Njihova posebnost je, da pridelujemo veliko različnih sort vina. Ob dobri letini jih lahko v naši kleti poskusite kar petnajst. Vina so v sicer sodobno opremljeni kleti negovana po tradicionalnih postopkih, ki jih mladi gospodar dopolnjuje z novejšimi smernicami predelave. Poleg vina pridelujejo tudi grozdni sok in vinski kis.

Profesorjevi izhajajo iz domačije “na placu” v Dornberku. Domačija ima bogato in dolgo zgodovino, ki ni povezana samo s kmetijstvom, temveč tudi s, kot je mogoče razbrati iz imena, profesorskim poklicem.

Ponudba na kmečkem turizmu je zelo raznovrstna, gostijo: zabave in obletnice vseh vrst, poroke, sestanke, predavanja, pogostitve ob krstu, birmi, pogrebščino, teambuildinge ali pa samo skupino ljudi, ki radi dobro jedo.

Vina Dornberg

Davorin Slejko, rojeni Zaloščan, že od malih nog raste skupaj s trtami in je obdan z vonjem sočnega grozdja. Ker je vinar z dušo in telesom, je leta 1982 stopil tudi na profesionalno vinsko pot. Z blagovno znamko Vina Dornberg se je začel predstavljati leta 2005. To ime pozna tako slovensko kot tudi mednarodno tržišče, kar pojasni 100.000 litrov letne pridelave kakovostnih ter vrhunskih vin avtohtonih in svetovnih sort, ki jih Davorin pridela skupaj s kooperanti. Vina Dornberg dokazujejo vrhunsko kvaliteto vin s številnimi prejetimi nagradami. Največji dokaz pa predstavljajo okusi.

Metka je sinonim za pristne in inovativne izdelke iz lastnega ali lokalno pridelanega sadja, zelenjave in zelišč iz Vipavske doline 

Izpod njenih rok nastajajo sokovi, sirupi, sladki in slani namazi ter omake, vložena zelenjava, suho sadje in še več. Metka v svojih izdelkih spoštuje tradicijo vipavskih krajev in se hkrati poigrava s svojevrstnimi okusi. 

KONTAKT :

Čuklja 16 

5294 Dornberk

040 463 473 

Uroš in Valentina 

Kmetija JPK, kot ji po domače že desetletja pravijo domačini, že od nekdaj predstavlja družinsko tradicijo ter način preživetja. Poleg osnovne dejavnosti pridelave sadja se ukvarjajo tudi s predelavo sadja, bodisi v marmelade ali sokove. Od leta 2015 imajo lastno blagovno znamko Uroš in Valentina, pod katero so združili svoje sadje ter predelane izdelke.

V letu 2018 sta bila izbrana tudi v projekt Štartaj Slovenija, na katerem sta širni Sloveniji predstavila inovativni produkt Marmelo. Istega leta sta registrirala podjetje U&V d.o.o., pod katerim danes prodajata izdelke po trgovinah širom Slovenije. Na mednarodnih festivalih marmelad sta tako za figovo kot tudi za slivovo marmelado prejela zlato priznanje, za breskovo marmelado pa srebrnega.

KONTAKT :

U&V proizvodnja in trgovina d.o.o.

Skominova ulica 2, Dornberk, 5294 Dornberk

+386 41 822 064