GIBANJE

POT MED VINOGRADI

DOLŽINA: 5 km
ČAS HOJE: 1,5 ura
ZAHTEVNOST: lahka označena pot

Pričetek poti je na avtobusni postaji v Zaloščah, kjer je postavljena informativna tabla z zemljevidom poti. Dolžina krožne poti je približno 5 km, za kar potrebujemo približno 1 uro in 30 minut. Pot je nezahtevna in primerna za vse starostne skupine. Potrebna je le primerna obutev (športni copati, pohodni čevlji) in dobra volja. Pot je lepo urejena in označena. Poteka med vinogradi, nasadi oljk in breskev in nas navdušuje s pogledi na neokrnjeno naravo ter na reko Vipavo in okoliške vasi: Zalošče, Tabor, Dornberk, Gradišče, Prvačino.
Ob poti lahko obiščete tudi bližnji bajer, ki ga je oblikovala reka Vipava.

POHOD NA KAMNOVEC (264 m)

DOLŽINA: 1,8 km
ČAS HOJE: 30 minut
ZAHTEVNOST: lahko

Pot začnemo v Taboru nad Dornberkom. Na južni strani vasi se priključimo makadamski poti med vinogradi proti Pedrovemu. Sledimo ji do vrha Kamnovca, kjer nas pričaka čudovit razgled na okoliške kraje.

POHOD NA TRSTELJ Z GORE

ČAS HOJE: 50 minut
ZAHTEVNOST:lahka označena pot

V vasi Dornberk zavijemo v smeri Kopra in nato čez 100 m desno proti Trstelju (odcep za Trstelj je označen). Cesti, ki se vzpenja, sledimo do parkirišča na levi strani ceste (parkirišče prepoznamo po manjši kapelici, ki se nahaja sredi skale, na vrhu omenjene skale pa opazimo majhen Aljažev stolp).
S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do zaselka Gora. Za zadnjo hišo v vasi, markirana pot zavije desno in se po krajšem vzponu vrne na cesto. Cesti naprej sledimo še nekaj minut do Železnih vrat, kjer opazimo planinske oznake. Vzpon nadaljujemo po širokem zložnem kolovozu, ki nas hitro pripelje pod žice električne napeljave. Tu zapustimo kolovoz in nadaljujemo levo po peš poti, ki gre v gozd in se začne zmerno vzpenjati. Strmina nato popusti in pot nas pripelje na neporaščena pobočja, s katerih se nam odpre pogled proti oddajnikom na vrhu Trstelja.

POT DVEH GRADOV OD DORNBERKA DO RIHEMBERKA

DOLŽINA: 7 km (v eno smer)
TRAJANJE: 2,5 uri
ZAHTEVNOST: lahka pot

Pot povezuje izginuli grad Dornberg v kraju Tabor nad Dornberkom, kjer so vidni ostanki dvojnega obzidja, in grad Rihemberk, največji grad na Goriškem.
Pot se začne v Taboru na južnem portalu zunanjega grajskega obizdja – od tam se po poti med vinogradi in oljčniki vzpenjamo proti Kamnovcu in nadaljujemo pot skozi kostanjev gozd proti
Pedrovemu.
Od Pedrovega sledimo cesti Komen-Branik po asfaltirani cesti do grada Rihemberk.
V Dornberk se lahko vrnemo z vlakom (Branik–Dornberk), avtobusom ali drugim prevoznim sredstvom.

SUPANJE PO REKI VIPAVI