Društvo invalidov Dornberk

V našem kraju so bili delovni invalidi od samega začetka vključeni v Društvo invalidov Nova Gorica, vendar je želja po večji socializaciji, druženju ter koriščenju posebnih socialnih programov pripeljala do razmišljanja o ustanovitvi samostojnega invalidskega društva. Tako je v letu 1994 nastal aktiv invalidov Dornberk pod okriljem novogoriškega društva.

Leta 1996 je društvo naslovilo prošnjo za ustanovitev samostojnega društva na Zvezo društev invalidov RS in na takratno Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Društvo je bilo ustanovljeno 1. aprila 1997. Od takrat naprej se je društvo le še širilo in krepilo. 1. januarja 1998 je bilo društvo sprejeto v Zvezo delovnih invalidov Slovenije kot polnopravni član, v prihodnjem letu pa je društvo pridobilo tudi svoje prostore, ki smo jih s prostovoljnim delom ter s pomočjo Mestne občine Nova Gorica tudi dokončali in so še danes uporabni za naše delovanje.

Na društvu celo leto potekajo delavnice ročnih del (klekljanje, vezenje, slikanje, izdelava cvetja in nakita iz različnih materialov), telovadba za ohranjanje zdravja, športne dejavnosti ter predavanja o zdravju, prehrani in o pravicah invalidov.

martinovanje22_Dornberk0022

Udeležujemo se tudi ustvarjalnih delavnic, ki jih organizira ZDIS, kjer naši člani osvojijo dodatno znanje in spretnosti, le-te pa v društvo privabijo nove člane društva. Udeležujemo se usposabljanj za aktivno življenje in delo pod okriljem ZDIS-a, kjer dobimo dodatna znanja za pomoč ob težavah, s katerimi se srečujemo invalidi.

Vsako leto se naše društvo udeležuje športnih tekmovanj v pikadu, ribolovu in balinanju. Ob dnevu invalidov organiziramo večdnevno razstavo ročnih in umetniških del naših članov.

NOVICE DRUŠTVA INVALIDOV DORNBERK