ZNAMENITOSTI DORNBERKA

Tabor nad Dornberkom

Tabor nad Dornberkom je majhna, srednjeveška, strnjena vas na griču, obdana z vinogradi in obdarjena z izjemnim razgledom na reko Vipavo in Vipavsko dolino.

Vasica je nastala okrog enega najmogočnejših srednjeveških gradov 11. stoletja na Slovenskem – gradom Dornberg, katerega dvojno obzidje je v 15. in 16. stoletju služilo kot protiturška utrdba – tabor. Danes gradu ni več, ostalo pa je deloma ohranjeno grajsko obzidje, ozke, čarobne gase ter polno drobnih znamenj, ki pozornemu očesu razkrivajo svoje zgodbe.

Več si lahko preberete na tej povezavi: http://tabor-dornberk.si/

Cerkev svetega Danijela

KRATKA ZGODOVINA DORNBERŠKE CERKVE

Prva dornberška cerkev – najstarejša dornberška cerkev je stala na tem mestu verjetno že pred letom 1200. Ob zadnji predelavi leta 1990 so pri izkopavanju naleteli na ostanke, ki so nakazovali, da se je na tem mestu že v rimskih časih nahajala neka zgradba. Kraj Dornberk je v starih dokumentih prvič omenjen leta 1084.
Župnija z župnikom in vikarjem pa je prvič omenjena leta 1296. Srednjeveška cerkev je v dokumentih imenovana “Ecclesia antiqua”. Zgrajena je bila v gotskem stilu. Pri zadnji predelavi so našli več kamnov, obdelanih v gotskem slogu.

Več o zgodovini cerkve si lahko preberete na tej povezavi: http://zupnija-dornberk.rkc.si/predstavitev

Naravna dediščina

Reka Vipava

Izvir reke Vipave, po kateri je Vipavska dolina dobila ime, je naravna znamenitost in redka posebnost. V majhnem mestecu Vipava, pod strmim pobočjem Nanosa, privre reka na plano v več izvirih in se v obliki obrnjene delte steka v svojo strugo.

Ob reki Vipavi so speljane številne zanimive in za vso družino primerne poti, ki privlačijo sprehajalce, pohodnike in kolesarje. Poti navdušujejo s spokojnostjo in naravnimi lepotami, bujno porasli bregovi so predvsem v spodnjem toku reke dom za številne ptice.