Posestvo Saksida

KDO SMO

Posestvo Saksida

Vinogradniška tradicija družine Saksida sega daleč v preteklost. Z vinarstvom se je že sredi 19. stoletja ukvarjal Franc Saksida. Tradicijo je nadaljeval njegov sin Jožef Saksida, ki je uspešno tržil svoja vina. Ljubezen do vina je podedoval  tudi njegov sin Jožko Saksida, ki je z letom 1985 začel s temeljito obnovo vinogradov s poudarkom na avtohtonih sortah. Moderniziral je vinsko klet in začel s stekleničenjem in trženjem lastne blagovne znamke. Danes očetu stoji ob strani hči Ingrid z družino in skupaj nadaljujejo družinsko tradicijo. S premišljenimi koraki od vinograda do steklenice sledita zastavljenemu cilju.

Gojitvena oblika je enojni »Guyot«, gostota sajenja od 4000 do 6000 trsov na hektar.  Največji pridelek po trsu je 1,5 kg. Majhna obremenitev po trsu je prvi pogoj za visoko kvaliteto, ki se začne v vinogradu, v kleti pa dobi svojo pravo podobo. Kletarjenje po tradicionalnih postopkih s sodobnimi tehnološkimi metodami omogoča pridelavo sortno značilnih in bogatih vin, ki pripovedujejo njihovo zgodbo.

KJE SMO

Kmetija se nahaja v vasi Zalošče v osrčju Vipavske doline. Odlične lege in urejeni vinogradi so bogastvo in temelj za pridelavo dobrih vin.

Raztezajo se na pobočjih nad reko Vipavo. Ob odličnih vinih lahko na domačiji uživate ob tipičnih vipavskih jedeh. Urejen imajo tudi prostor za kampiranje in avtodome.

ART CIRCLE

Na kmetiji gostijo tudi umetnike, ki ustvarjajo v navdihujoči vinogradniški pokrajini.

Slike, unikatne vinske etikete, poslikani keramični krožniki, stenska poslikava in skulpture bogatijo posestvo. So del projekta Krog Umetnosti-Art Circle, ki združuje umetnost in vino v Vipavski dolini in Brdih.

KONTAKT

Za obisk kmetije se predhodno najavite na telefonsko številko ali elektronski naslov.

+386 5 3017853
info@vinasaksida.com
Posestvo Saksida
Zalošče 12a
5294 Dornberk
www.vinasaksida.com