Koncert ob 45. jubileju

Koncert ob 45. jubileju

»Pod trto bivam zdaj
v deželi rajskomili,
srce pa gor mi sili …«

Dornberk – V nedeljo, 26. novembra 2023, smo v župnijski cerkvi v Dornberku lahko prisluhnili Oktetu “Simon Gregorčič”. Koncert so pripravili v čast jubileja, in sicer ob njihovi 45. obletnici delovanja. Ta častitljiva leta smo lahko proslavili ob zvenu glasov in ob poustvarjenih skladbah. Program je povezoval priznani slovenski filmski in gledališki igralec Pavle Ravnohrib.

Zasedba se je iz skromne želje po prepevanju, s časoma razvila v skupino, ki je postala sinonim za ubrano moško petje na severnem Primorskem. Da so pevci za izvedbo koncerta izbrali prav Dornberk, ni bilo naključje. V petek, 24. novembra, je namreč minilo 117 let od smrtni goriškega slavčka, ki je del svojega življenja preživel tudi v naši okolici. Gregorčič je v »deželi rajskomili«, v spodnji Vipavski dolini preživel kar 14 let. Ob enem pa je Dornberk tudi kraj z izjemno pevsko tradicijo, kar je bil še dodaten razlog za glasbeni dogodek v pevsko tako bogatem kraju.

V prvem delu koncerta smo lahko prisluhnili izvedbam nekaterih biserov sakralne glasbe. S svojim orglarskim vložkom je nedeljski večer popestrila tudi Tjaša Veselič, učenka Glasbene šole Nova Gorica. Izvedla je Bachovo Tokato in fugo v d-molu, s katero je obiskovalce popeljala v eno najbolj prepoznavnih del orglarskega repertoarja.

Drugi del koncerta pa je bil posvečen Simonu Gregorčiču, njihovemu patronu, kot ga poimenujejo člani pevske zasedbe. Duh Gregorčičeve čudovite sporočilnosti je v poslušalcih preko glasbe in besede vzbudil ljubezen do domovine ter soljudi. Z vključevanjem umetniških del velikega pesnika pa pevci ohranjajo pristno izročilo slavčkovega duha.

Zapisala: Nuša Velišček
Fotografija: Janko Harej

Share this post


Skip to content