Predstavitev knjižne novosti dr. Alojza Zorna

Predstavitev knjižne novosti dr. Alojza Zorna

Najbolj veseli mesec v letu smo začeli s predstavitvijo knjižne novosti dr. Alojza Zorna iz Prvačine. Zdravnik in navdušeni poznavalec zgodovine je napisal knjigo z naslovom Spomini otorinolaringologa mikrokirurga. Iskriv pogovor z zdravnikom je vodila bibliotekarka Alenka Furlan.

Na začetku intervjuja se je začutila strokovnost, ki pa je bila prepletena s humorjem. Gospod Zorn je zdravnik, specialist otorinolaringologije, mikrokirurg, ki se vedno rad pohvali, da prihaja iz vasi, iz katere izhaja kar devet zdravnikov, na kar je zelo ponosen. Skozi svojo kariero je tudi pripomogel k spremembam dolžine specializacije otorinolaringologije, za svoje visoko strokovno delo pa je prejel tudi nagrado.

Alojz Zorn v svoji knjigi ne govori samo o svojih dosežkih, pač pa se zahvali tudi medicinskemu osebju, brez katerega njegovo delo ne bi bilo mogoče. Opomnil je tudi na marsikatere pasti v zdravniškem poklicu: »Nikoli nisem skrival znanja, delil sem ga z drugimi. Sovražim profesionalni egoizem. Znanje je potrebno predajati naprej.«
Posebno poglavje v knjigi je namenjeno aleksandrinkam, ki so zaznamovale goriško regijo v prejšnjem stoletju. Zdravnikova mama je bila ena izmed zadnjih aleksandrink, zato je spregovoril tudi o svoji izkušnji in pogledu na ženske, ki so odhajale služit denar v Afriko. Zorn je konkreten: »Vsem tem ženskam bi morali postaviti spomenik. Skrbele so za ekonomsko neodvisnost, da kmetije niso razpadle, lahko se je odplačalo kredit …«. Povedal je tudi, da je bilo sodelovanje pri dokumentarnem filmu Aleksandrinke iz leta 2011 polna izkušnja, ki je odgovorila na marsikatera neodgovorjena vprašanja.

Ob koncu pogovora je polna avla Osnovne šole Dornberk lahko prisluhnila še Zornovemu političnemu prepričanju in njegovemu pogledu v čas osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Zanimiv pogovor je občinstvo pospremilo z bučnim aplavzom in zahvalo za častno opravljanje dela.

Zapisala in fotografirala: Nuša Velišček

Share this post


Skip to content