Spomini

Spomini

„Dornberk smo mi, ki tu živimo, so naši ljudje, po svetu ga nosijo v srcu, in tisti, ki jih ni več, pa so v naših spominih. V trenutkih ujeti zaživijo.“ Jožica Pavlica

V nedeljo, 10. septembra 2023, smo na placu pred cerkvijo v Dornberku obujali spomine, si ogledali fotografske utrinke iz zgodovine Dornberka in okolice ter se spomnili pomembnih dogodkov, ki so zaznamovali zgodovino našega kraja.

Komentirali smo fotografije, ki so predolgo stale v „lajtrcih“, na katerih nič ne piše in za katere še malokdo ve, kdo je na sliki in kaj se je v takratnem času dogajalo. Ker nismo želeli, da spomini utonejo v pozabo, smo jih obudili ali pa šele spoznali.

Izpostavili smo dogodke, ki so pomembno zaznamovali naš kraj. Veliko pozornosti je pritegnil 17. februar 1943, ko so pobrali nad 40 fantov in mož ter jih poslali v posebne delavne bataljone (bataljon speciale). Doma so pustili družine, starše, žene in otroke.

Spomnili smo se ljudi, rojenih leta 1935, ki so letos praznovali okroglo obletnico obhajila – stari 8 let, pripravljeni na prvo sv. obhajilo, so zakrament prejeli na ime Marijino, 12. septembra 1943. Gotovo s skromnim slavjem, če je sploh bilo, in zagotovo brez očetov. Pošto s čestitko so prejeli v italijanščini, malo slovenskih besed je bilo napisanih, drugače čestitke ne bi prejeli.

Spomnili smo se tudi Iva Brica, ki je bil pod Gradiščem ubit pred 80. leti.

Spregovorili smo o največjem priznanju za cerkveni pevski zbor, ko so pred 50. leti junija 1973 nastopili v Rimu ob otvoritvi Slovenike, pa tudi o zborovodji Jožefu (Joško) Saksida, ki je pomembno zaznamoval zgodovino petja v Dornberku.

Nenazadnje pa je beseda nanesla tudi na lokalnega fotografa Branka Brica, ki je obeležil vse pomembnejše dogodke v zgodovini našega kraja. Ima še kdo kakšen zanimiv spomin, ki bi ga delil z nami? Več na prihodnjem obujanju spominov.

Share this post


Skip to content